Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η πρωτεϊνη PAWP στο σπέρμα επηρεάζει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με την μέθοδο ΙCSI στα υπογόνιμα ζευγάρια

Περίπου το10 -15% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμέτωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.

Πολλά από τα ζευγάρια αυτά οδηγούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη μέθοδο της εξωσωματικής μικρογονιμοποίησης ICSI. 

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 2013, μόνο το 37% των κύκλων εξωσωματικής θα φτάσει σε επιτυχή εγκυμοσύνη και κύηση.

Το χαμηλό αυτό ποσοστό μπορεί να οφείλεται σε ανδρικό ή γυναικείο παράγοντα, ο οποίος ευθύνεται για την αποτυχία της προεμφυτευτικής εμβρυονικής ανάπτυξης μετά τη μικρογονιμοποίηση.


Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queen του Καναδά και την ομάδα του Dr. R.Oko, προσπάθησε να αναλύσει πιθανούς παράγοντες αποτυχίας της προόδου μιας εξωσωματικής μικρογονιμοποίησης ICSI. 

Η μελέτη περιέλαβε 100 υπογόνιμα ζευγάρια στα οποία έγινε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης ICSI. Οι κυριότεροι παράγοντες που αναλύθηκαν ήταν η ηλικία, ο δείκτης κατάτμισης DNA του σπέρματος και τα επίπεδα  πρωτεΐνης PAWP στοανδρικό σπέρμα.
 

Η PAWP είναι μια πρωτείνη η οποία εκφράζεται κατά τα τελευταία στάδια της σπερματογέννεσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης PAWP στο σπέρμα, σχετίζονται με μικρή πιθανότητα διακοπής της εμβρυονικής ανάπτυξης κατά την 3η- 5η μέρα μετά την μικρογονιμοποίηση.

Η μέτρηση των επιπέδων της πρωτεΐνης PAWP στο σπέρμα έγινε με κυτταρομετρία ροής σε συνδιασμό με τη μέθοδο ανοσοφθορισμού και ανοσοϊστοχημείας. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα οτι η πρωτεΐνη PAWP στο σπέρμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοριακός δείκτης που θα προγνώσει το αποτέλεσμα μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης και θα βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

ΠΗΓΗ: Dr. R.Oko et al. FERTILITY STERILITY 30 JUL 2014 Sperm content of postacrosomal WW binding protein is related to fertilization outcomes in patients undergoing assisted reproductive technology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου