Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πρέπει να εμβολιάζονται τα αγόρια κατά του ιού HPV των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων;

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The British Medical Journal η Dr.Gillian Prue από το Παν/μιο Queen's του Belfast, αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εμβολιασμού των αγοριών κατά του ιού HPV των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.

Η Dr. Prue αναφέρει οτι ο ιός HPV είναι αρκετά συχνός μεταξύ ανδρών και γυναικών και οδηγεί στην εκδήλωση οξυτενών κονδυλωμάτων και σε καρκίνο του στοματοφάρυγγα, του εντέρου και του πέους.


Η συχνότητα των παραπάνω καρκίνων έχει αυξηθεί τις 2 τελευταίες 10ετίες και ο ιός HPV ευθύνεται για το 5% των καρκίνων.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 έχει καθιερωθεί πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού σε κορίτσια από ηλικίας 12 - 13 στη Μ. Βρετανία.

Το παραπάνω πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί από την Αυστραλία, την Αυστρία και έχει επεκταθεί και σε αγόρια.

Σύμφωνα με τη Dr. Prue ο εμβολιασμός των αγοριών παρέχει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία τους καθώς επίσης και οικονομικά οφέλη λόγω μείωσης κόστους θεραπείας από τις παθήσεις που οφείλονται στον ιό HPV.


Επίσης ο εμβολιασμός των αγοριών θα τα προφυλάξει από  μετάδοση του ιού από μή εμβολιασθέντα κορίτσια ή από ομοσεξουαλική επαφή στο μέλλον.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος ενός μαζικού εμβολιασμού ως δαπάνη δημόσιας υγείας, όμως το κύριο μέλημα ενός κράτους πρέπει να είναι η υγεία των πολιτών του.


ΠΗΓΗ: Gillian Prue. THE BRITISH MEDICAL JOURNAL. 29Jul 2014 Vaccinate boys as well as girls against HPV: it works, and it may be cost effective     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου