Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η παχυσαρκία αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα ανδρικής υπογονιμότητας

Ως γνωστόν η παχυσαρκία ευθύνεται για την εκδήλωση νοσογόνων καταστάσεων στον ανδρικό πληθυσμό όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου2, καρδιαγγειακά νοσήματα, στεφανιαία νόσοςκαικάποιες μορφές καρκίνου.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal Clinical Εndocrinology προσθέτει και την ανδρική υπογονιμότητα στα προβλήματα που δημιουργεί η παχυσαρκία. 


Σύμφωνα με τη μελέτη η υπογονιμότητα στους παχύσαρκους άνδρες είναι αποτέλεσμα ορμονικών, μηχανικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. 

Πιο συγκεκριμένα ηπαχυσαρκία έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη σπερματογέννεση,την ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης, την ελαττωμένη libido και τη στυτική δυσλειτουργία.

Αναφορικά με τους ορμ.παράγοντες και τους κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς δόθηκε έμφαση στη διόρθωση του υπογοναδισμού με χορήγηση εξωγενούς τεστοστερόνης με κίνδυνο πάντα την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος.

Ισως απαιτούνται περισσότερες μελέτες οι οποίες θα εστιάσουν στο ρόλο των τροποποιητών υποδοχέων των οιστρογόνων και των αναστολέων αρωματάσης για τη θεραπεία του ανδρικού υπογοναδισμού και της υπογονιμότητας.

Τέλος η μελέτη δεν κατάφερε να καταλήξει εάν η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

ΠΗΓΗ: THE JOURNAL CLINICAL ENDOCRINOLOGY.  AUG.2014 by V. Stokes, R.Anderson, J.George How does obesity affect fertility in men: and what are the treatment options?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου