Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η γυμναστική βελτιώνει τη νυκτουρία στους άνδρες

Η νυκτουρία είναι η νυκτερινή διακοπή του ύπνου και η έγερση προς ούρηση περισσότερο από 2 φορές.

Η νυκτουρία είναι ένα σύμπτωμα που "ταλαιπωρεί" τους μισούς άνδρες ηλικίας άνω των 50ετών. 

Ως κύρια αίτια νυκτουρίας ενοχοποιούνται κυρίως η υπερπλασία του προστάτη, η νυκτερινή πολυουρία και η ελαττωμένη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης.

Η νυκτουρία έχει σαν αποτέλεσμα τις συχνές διακοπές του ύπνου με αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής των ανδρών.


Η πρόσφατη πολυκεντρική κλινική μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer   Screening Trial (PLCO), συμπεριέλαβε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη νυκτουρία, το μέγεθος του προστάτη και την τιμή του PSA. 

Τα δεδομένα αναλύθηκαν από την ομάδα της δρ. Kate Wollin στο Loyola University του Chicago. Συνολικά η μελέτη περιέλαβε 28404 άνδρες.

Τα αποτελέσματα σχετικά με τη νυκτουρία ήταν εντυπωσιακά. Οι άνδρες που γυμνάζονται έχουν κατά 13% και κατά 34% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν νυκτουρία και σοβαρή νυκτουρία αντίστοιχα. 


Οι πιθανοί μηχανισμοί που οδηγούν στη μείωση της νυκτουρίας στους άνδρες που γυμνάζονται είναι η μείωση του σώματικού βάρους λόγω της άσκησης, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και η ελάττωση του τόνου του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα οτι η σωματική άσκηση μπορεί αποτελέσει "στρατηγική" για την πρόληψη της νυκτουρίας και γενικότερα των συμπτωμάτων του προστάτη.

ΠΗΓΗ: Physical Activity and Benign Prostatic Hyperplasia-Related Outcomes and Nocturia. Από Kathleen Wollin et.al Medicine & Science in Sports &Exercise.  2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου