Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τεστοστερόνη: φίλος ή εχθρός;

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη η οποία χαρακτηρίζει τους άνδρες αν και ανευρίσκεται και στις γυναίκες σε μικρότερα ποσά. 

Στους άνδρες η τεστοστερόνη προσδίδει τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου όπως ανάπτυξη τριχοφυίας και "χρώμα" φωνής. 

Η επίδραση της τεστοστερόνης στη σεξουαλική διαφοροποίηση, στη στύση και στη γονιμότητα είναι πολύ σημαντική.

Με την πάροδο των ετών τα επίπεδα της τεστοστερόνης των ανδρών προοδευτικά ελαττώνονται και οδηγούμαστε σε υπογοναδισμό.

Επί υπογοναδισμού ενδείκνυται θεραπεία υποκατάστασης με χορήγηση τεστοστερόνης.
Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης ξεκίνησε τη 10ετία του '50 σε άνδρες που είχαν ελαττωμένη τεστοστερόνη είτε λόγω πρωτοπαθούς βλάβης των όρχεων είτε λόγω διαταραχής του άξονα υποθάλαμος - υπόφυση - όρχις.

Τα τελευταία χρόνια στις Η.Π.Α. έχει γίνει αρκετά δημοφιλής η χορήγηση τεστοστερόνης. Η ανάλυση όμως των δεδομένων προβλημάτισε ιδιαίτερα της αρχές υγείας των Η.Π.Α. και αποφασίστηκε εντός του Σεπτεμβρίου του 2014, να συνεδριάσει η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ( η γνωστή FDA)για να συζητηθεί η ασφαλής χορήγηση της τεστοστερόνης στους άνδρες.


Θα πρέπει να αναφερθεί οτι το 2010 συνταγογραφήθηκαν σκευάσματα τεστοστερόνης σε 1,3εκατομ. άνδρες στις Η.Π.Α. και ο αριθμός έφτασε τα 2,3 εκατομ. το 2013. 


Είναι χαρακτηριστικό οτι οι μισοί από αυτούς τους άνδρες έλαβαν τεστοστερόνη λόγω ηλικίας και όχι λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης ενώ στο 1/4 των ανδρών δεν έγινε κάν μέτρηση της τεστοστερόνης του αίματος.

Παρατηρήθηκε λοιπόν μια αλόγιστη χρήση της τεστοστερόνης η οποία μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη αν ληφθεί υπόψη οτι υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με τους καρδιαγγειακούς κινδύνους του φαρμάκου.

Τα παραπάνω "θορύβησαν" την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ( FDA) και αναμένονται τα αποτελέσματα της συνεδρίασης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: Sexual Health Matters  Assosiated Press via ABC NEWS 09/SEP/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου