Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Παιδικός καρκίνος και υπογονιμότητα

Η αντιμετώπιση του καρκίνου στους ενήλικες άνδρες και γυναίκες συχνά απαιτεί τη θεραπεία με ακτινοβολία ή χημειοθεραπευτικά σκευάσματα που έχουν ως παρενέργεια την πρόκληση μόνιμης στειρότητας.

Ως εκ τούτου συνιστάται στους άνδρες πρίν από οποιαδήποτε θεραπεία επιζήμια για τη γονιμότητά τους, η "κρυοσυντήρηση" σπέρματος με σκοπό τη μελλοντική του χρήση για τεκνοποίηση.

Τί συμβαίνει όμως όταν ο καρκινοπαθής είναι ανήλικο αγόρι που οι όρχεις του δεν έχουν ωριμάσει και η "κρυοσυντήρηση" σπέρματος είναι ανέφικτη;
Μελέτη υπό τον Anthony Atala στο Medical Center Wake Forest Institute των Η.Π.Α. παρέχει ελπίδες τεκνοποίησης μετά την εφηβεία σε ανήλικα αγόρια που πάσχουν από καρκίνο.


Σύμφωνα με τη μελέτη εφαρμόζεται πρωτόκολο λήψης ορχικού ιστού από τον οποίο απομονώνονται βλαστοκύτταρα εκ σπερματογονίων που επεξεργάζονται και διατηρούνται  σε "τράπεζα σπέρματος".

Μετά την ενηλικίωση των αγοριών πραγματοποιείται μεταμόσχευση του ορχικού ιστού στους όρχεις του ενήλικα πλέον άνδρα.

Το πρωτόκολο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί σε πειραματόζωα συμπεριλαμβανομένων και πιθήκων.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης η οποία "ανοίγει" ελπιδοφόρους δρόμους για τεκνοποίηση των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

ΠΗΓΗ: "Fertility preservation option for young boys with cancer" Wake Forest Baptist Medical Center.  01.OCT.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου