Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κάπνισμα και στοματική λοίμωξη HPV

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο JAMA οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης στοματικής λοίμωξης από τον ιό HPV-16. 

Η μελέτη προέρχεται από το Johns Hopkins University School of Medicine και συμπεριέλαβε 6887 ενήλικες από 18 έως 59 ετών από το 2009-2012.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εξετάστηκαν για μόλυνση από τον ιό HPV ενώ έγινε σ'αυτούς ανάλυση δείγματος αίματος και ούρων για προσδιορισμό επιπέδων νικοτίνης και  καπνού στον οργανισμό τους.


Το 30% των εξεταζόντων ήταν καπνιστές.Στους καπνιστές η επίπτωση στοματικής λοίμωξης από τον ιό HPV ήταν 2% ενώ η αντίστοιχη επίπτωση στους μή καπνιστές ήταν 1%. 


Με βάση την ανάλυση των αιματολογικών εξετάσεων κάπνισμα καθημερινά 3 επιπλέον  τσιγάρων, αυξάνει την πιθανότητα για στοματική λοίμωξη από ιό HPV κατά 3%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης Dr. D' Souza διαπιστώθηκε ισχυρή συσχέτιση  μεταξύ επιπέδων νικοτίνης και εκδήλωσης στοματικής λοίμωξης από ιό HPV, ακόμα και σε παθητικούς ή περιστασιακούς καπνιστές.


Οι πιθανοί μηχανισμοί που ενοχοποιούνται είναι ότι αφενός οι καπνιστές έχουν πιο ευάλωτο το ανοσοποιητικό τους σύστημα έναντι του ιού HPV και αφετέρου οι καπνιστές πιθανώς "τείνουν" να έχουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους σε σύγκριση με τους μή καπνιστές.


Παρ' όλα αυτά οι ερευνητές τονίζουν πως ο καρκίνος του στόματος από τον ιό HPV είναι εξαιρετικά σπάνιος αλλά τα ποσοστά του φαίνεται να αυξάνουν τόσο στις Η.Π.Α όσο και σε άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: "Link between tobacco use, viral infection that causes oral cancer" Από το Johns Hopkins University School of Medicine.  02/OCT/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου