Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Υπογονιμότητα και υγεία

Περίπου το15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας και στις μισές περιπτώσεις από αυτές ευθύνεται ο ανδρικός παράγοντας.

Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εκτίμηση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Μήπως όμως ο υπογόνιμος άνδρας αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας που επιτείνουν ή συμμετέχουν στο πρόβλημα; 


Στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει μεγάλη αναδρομική μελέτη από το Stanford University school of Medicine των Η.Π.Α. τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό FERTILITY AND STERILITY. 
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 9387 άνδρες ηλικίας 30-50ετών μεταξύ 1994-2011. Σε όλους τους άνδρες έγινε ανάλυση των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος τους και ανώμαλο σπερμοδιάγραμμα αναγνωρίστηκε ως αιτία υπογονιμότητας σε ποσοστό 50% στους άνδρες αυτούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 44% των υπογόνιμων ανδρών με διαταραχές στο σπερμοδιάγραμμα, έπασχαν και από άλλα σημαντικά προβλήματα υγεΐας.

Πιο συγκεκριμένα οι άνδρες αυτοί παρουσίαζαν σε υψηλό ποσοστό ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΑΓΓΕΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΜΗ ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ .

Πώς μπορεί όμως να συσχετιστεί η ανδρική υπογονιμότητα με τα άλλα νοσήματα υγείας; 


Σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης Καθ.Ουρολογίας Dr.Eisenberg το 15% των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την ανδρική γονιμότητα, σχετίζονται και με άλλες παθήσεις. 

Επιπλέον οι φαρμκευτικές θεραπείες για κάποια νοσήματα μπορούν δυνητικά να  επηρεάσουν αρνητικά το σπερμοδιάγραμμα και τη γονιμότητα των ανδρών.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να αξιολογείται η συνολική υγεία του υπογόνιμου άνδρα και να ελέγχεται η επίπτωση της όποιας φαρμακευτικής αγωγής στην ποιότητα του σπέρματος.

ΠΗΓΗ: "Relationship between semen production and medical comorbidity" FERTILITY AND STERILITY  OCT/2014 by Dr.Michael Eisenberg et.al

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου