Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αν έχεις τύχη ;

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των Η.Π.Α, ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου σε 31 από του συχνότερους καρκίνους στον άνθρωπο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό SCIENCE.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 2/3 των καρκίνων στον άνθρωπο οφείλονται σε τυχαίες μεταλλάξεις κατά τη διαίρεση των βλαστοκυττάρων, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν και να περιοριστούν.


Σε 9 καρκίνους (όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του όρχι), το περιβάλλον και τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως για τους καρκίνους οι οποίοι οφείλονται στην "κακή τύχη" είναι σημαντικός ο πρώιμος έλεγχος με σκοπό την πρώιμη διάγνωση.

ΣΣ: Πρέπει να αναφέρουμε πως η παραπάνω μελέτη προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις κυρίως από τους υπέρμαχους της βλαπτικής επίδρασης του περιβάλλοντος και  των γονιδίων στην εκδήλωση του καρκίνου. 


Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ( WHO) εξέδωσε ανακοίνωση την 13/01/2015 όπου διαφωνεί με τη μεθοδολογία και εκφράζει τις αντιρρήσεις τις στα συμπεράσματα της μελέτης.

ΠΗΓΕΣ

  1. "Variation in cancer risk among tissues can be explained by the number of stem cell divisions "SCIENCE 02/01/2015 Cristian Tomasetti, Bert Vogelstein.
  2.  WHO (Unternational Agency for Research on Cancer) Press Release Ν.231.   13/01/2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου