Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Καρκίνος προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Μελέτη από το Παν/μιο της Φλωρεντίας υπό τον Alessandro Natali ανέλυσε τα δεδομένα από 196 άνδρες οι οποίοι είχανυποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων του προστάτη.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. 


Η πρώτη ομάδα περιέλαβε ασθενείς που έλαβαν κατεπίκλησην αναστολέα φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5-i) (100mg. σιλδεναφίλης, 20mg. ταδαλαφίλης ή βαρδεναφίλη).

Η δεύτερη ομάδα έλαβε θεραπεία "αναζωογόνησης" (100mg.σιλδεναφίλης ή 20mg. βαρδεναφίλης 3 φορές εβδομαδιαίως ή 20mg. ταδαλαφίλης 2 φορές εβδομαδιαίως).

 Η τρίτη ομάδα δεν έλαβε θεραπεία.
 

Ολοι οισυμμετέχοντες προεγχειρητικά είχαν μέτρια ή φυσιολογική στυτική λειτουργία με μέσο score 22 στον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας.

Η έναρξη της θεραπείας ήταν πρώιμη (15 μέρες μετά την επέμβαση, αμέσως μετά την αφαίρεση του καθετήρα) λόγω κινδύνου απόπτωσης και ατροφίας του στυτικού ιστού.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν σημαντική επανάκτηση της στυτικής λειτουργίας ένα έτος μετά την έναρξη της θεραπείας μεPDE5-i.


Η μελέτη καταλήγει οτι στους νέους άνδρες με καλή στυτική λειτουργία πρέπει προεγχειρητικά να γίνεται ευρεία ενημέρωση για την πρώιμη χορήγηση PDE5-i με σκοπό την επανάκτηση της στύσης τους.

ΠΗΓΗ: Natali A, et al International Journal of Impotence Research 2015:27:1-5; doi:10.1038/ijiv. 2014.27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου