Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Διατροφή και καρκίνος προστάτη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes and Control, ανέλυσε τη σχέση του καρκίνου του προστάτη με τη διατροφή.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 2983 Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες και αναλύθηκαν δεδομένα από τα έτη 1991-2008. 

Συνολικά 480 από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνους που σχετίζονται με διατροφικές συνήθειες.

Αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το κάπνισμα, οι επιστήμονες κατέληξαν οτι οι διατροφικές συνήθειες "σχετίζονται" με τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του εντέρου και τον καρκίνο του μαστού.


Συγκεκριμένα, η μείωση κατά 2 ποτών της λήψης αλκοόλ στους άνδρες και ενός ποτού στις γυναίκες περιορίζει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου προστάτη, εντέρου και μαστού.

Επίσης η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και όσπριων σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου προστάτη και εντέρου.

Οι διατροφικές συνήθειες ,καταλήγει η μελέτη, μπορούν να λειτουργήσουν ως μέτρο πρόληψης για κάποιες μορφές καρκίνου.

ΠΗΓΗ: Makarem, N , et al. Cancer Causes and Control, January 2015 doi: 10.1007/s 10552 - 014-0509-9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου